BHRT: Večeras se otvara IX. Sarajevski likovni salon u obliku virtuelne izložbe

BHRT: Večeras se otvara IX. Sarajevski likovni salon u obliku virtuelne izložbe

Deveti Sarajevski likovni salon biće zvanično biti otvoren večeras u 19.00 sati, a zbog trenutne epidemiološke situacije biće dostupan isključivo online, u obliku virtuelne izložbe, saopćava organizator Udruženje likovnih umjetnika Kantona Sarajevo (ULUKS).

Deveti Sarajevski likovni salon ove godine se održava od 15. januara do 15. februara.

Zbog pandemije korona virusa izložba IX Sarajevskog likovnog salona će biti odgođena do daljnjeg i biće održana u Umjetničkoj galeriji BiH kad se steknu uslovi za to.

Ove godine na izložbi će svoje radove predstaviti 45 autora i autorica.

Sarajevski salon kao izložbena aktivnost s dugogodišnjom tradicijom osmišljena je s ciljem afirmacije kulture i prezentiranja aktuelnih kretanja na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni.

U kratkom osvrtu Lejla Bušatlić je naglasila kako su inicijatori ideje za pokretanje novog koncepta prezentacije recentnih tendencija u području likovnosti bili mladi umjetnici: Mehmed Zaimović, Borislav Aleksić, Mersad Berber i likovni kritičar Muhamed Karamehmedović.

Navodi kako su nastojanja da se organizira manifestacija koja će se razlikovati od revijalnih izložbi ULUBIH-a u selektivnijem pristupu – rezultirala s novom kvalitetom u izložbenoj aktivnosti, koja je u konačnici trebala, kroz otkup umjetničkih djela, biti poticajem za osnivanje galerije bosanskohercegovačke moderne umjetnosti. Prvi put ovakav tip kolektivne izložbe održan je 1968. godine i zadržava kontinuitet do 1974.

“Imajući u vidu složenost trenutka obilježenog marginalizacijom kulture, kontinuitet izložbene aktivnosti Sarajevskog salona je od izuzetnog značaja, kao relevantan pregled aktualnih kretanja na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni i poticaj za afirmiranje iste. Otvara se čitav niz pitanja o poziciji kulture kao pokazatelja stupnja civilizacijskog razvoja, njene edukativne uloge, nužnosti definiranja kulturne politike i percepcije umjetnosti u analitičko-kritičkom diskursu. Kroz sinkretizam divergentnosti likovnih poetika prezentirana je dinamična slika aktualne likovne umjetničke prakse u varijetetima individualnih poetika, likovnih istraživanja, senzibiliteta i odabira izražajnih modaliteta. U različitosti se otvara prostor za kreativni dijalog i interakciju kroz senzibiliziranje društva kako bi se prepoznao značaj umjetnosti i njena uloga kao nositelja progresivnih procesa, utemeljenih na edukaciji i izgradnji estetskih kriterija”, navodi Lejla Bušatlić.

Virtualnu izložbu ovogodišnjeg IX Sarajevskog likovnog salona možete pogledati klikom klikom na link ispod.

https://www.artsteps.com/view/5fdb62aaddab6b26f0833a1c