Emir Durmišević

Biografija

Rođen 02. Aprila 1985. god. u Sarajevu, BiH. Završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 2004. god, odsjek za likovnu i grafičku opremu i ilustraciju knjige. 2010 god. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Nastavničkom odsjeku. Trenutno završava magisarsku tezu na postdiplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku Grafički dizajn (ilustracija).

Profesionalno se bavi ilustracijom, karakter/koncept dizajnom i 2D/3D animacijom i savremenom multimedijom. Surađivao sa mnogim kreativnim agencijama u BiH i inostranstvu, radeći na značajnim kreativnim projektima u Danskoj, Srbiji, Francuskoj, SADu (PrimeTime, InetDesign Apps, Eclosion Games, Sylex, Cavalier Games, Digi.ba…). Kao ilustrator surađivao sa mnogim izdavačkim kućama, kao što su: Mladinska knjiga Sarajevo, Sarajevo Publishing, Vrijeme iz Zenice, El Kalem…

Učestvovao na mnogim domaćim i internacionalnim izložbama u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Švedskoj, Turskoj, SADu, Kipru… Dobitnik nagrade Zlatno pero Beograda na Međunarodnom bijenalu ilustracije 2017. god.  2012 god. na XIV balkanskoj smotri strip crtača dobija diplomu i priznanje za inovativni scenario (strip projekat u nastajanju). Dobitnik „Zlatne značke“ Univerziteta u Sarajevu. Član sam ULUPUBIHa i ULUKSa.

HRVOJE VUKČIĆ – NAKON BITKE,
digitalna ilustracija,
65x95cm, 2021.