U galeriji Collegium artisticum otvoren je 6.Sarajevski salon

U galeriji Collegium artisticum otvoren je 6.Sarajevski salon

U galeriji Collegium artisticum otvoren je 6.Sarajevski salon a svoje radove izložilo je 33 respektabilnih sarajevskih umjetnika različitih generacija, tehnika, likovnih izražaja.

Kako su na svečanosti otvorenja kazali Kristina Ljevak, Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, te Izet Alečković, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo koje organizira Salon, ovim se Salonom zaključuje likovna sezona 2017. godine koja je bila više nego dobra.

– Ovo je jedna od najboljih izložbi, ne po obimu nego po kvaliteti, jer su zaista autori od sebe dali najbolje radove. Nismo ograničavali broj radova, već prostor. Neko je izložio jedan, a neko devet radova – kazao je Alečković te dodao da za svakog posjetitelja ima ponešto.

Najavio je i to da postoji velika mogućnost da 6. Salon otputuje u Zagreb, Podgoricu, Beograd.

Istaknuto je da je Salon rezultat akcije umjetničke zajednice, saradnje i sinergije eminentnih likovnih umjetnika koji na Salonu nastupaju, a kojih, kako je Krsmanović kazao, veoma često nismo svjesni.

Univerzitetski profesor Sulejman Bosti smatra da se Salon može razumjeti i kao kulturno-obrazovna akcija, kao apel za reafirmaciju visokih kulturnih i umjetničkih vrijednosti, kao apel za kultiviranje i podizanje produktivnih i receptivnih standarda i mjerila.

– Ovakav oblik javne prezentacije likovnog života i umjetnosti općenito, predstavlja sretnu i neophodnu protutežu trendovima kulturne krize, protutežu zastrašujućoj devastaciji umjetničkih i kulturnih vrijednosti u životnom i javnom prostoru – istakao je Bosto.

Na Salonu je izloženo je djelo i time odata počast Ismetu Mujezinoviću, a njegovu sliku agrarne reforme iz 1949.godine je za Salon posudila porodica Mujezinović.

U sklopu Salona je i samostalna izložba Hamzalije Muhića u galeriji “Charlama”.

Ovaj 6.Salon je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i bit će otvoren do 18. januara.

Izvor: fokus