Edin Numankadić

Edin Numankadić Edin Numankadić Edin Numankadić Edin Numankadić Edin Numankadić

Biografija

Edin Numankadić (Sarajevo, 1948. godine) je jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika od početka sedamdesetih godina. Završio je Pedagošku akademiju, Katedra za likovno obrazovanje Sarajevo. Studirao je Historiju jugoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U ranom periodu Numankadić se izražava jezikom slikarstva bojenog polja i procesualnog i analitičkog slikarstva. U kasnijem periodu, tokom i nakon rata Numankadić se služi i praksom Objet trouvéa – slučajno pronađenih predmeta. Umjetnički vrhunac Numankadić je dostigao uništavanjem svojih prijeratnih djela.
Brojne samostalne izložbe i učešće na značajnijim internacionalnim umjetničkim smotrama, kao i brojne osvojene nagrade i priznanja, govore o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. Jedan je od osnivača umjetničke grupe 1+1+1 početkom sedamdesetih, Prostor-Oblik sredinom sedamdesetih godina i grupe KAMMEN. Svojim umjetničkim aktivnostima nedvojbeno je doprinijeo pluralizaciji i liberalizaciji likovnosti na bosanskohercegovačkoj umjetničkoj sceni. Dva puta je učestvovao na Venecijanskom bijenalu – 1993. godine sa projektom “Svjedoci postojanja”, i 2003. godine u sklopu BiH selekcije.

Trenutno je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi (Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu) i njen stalni savjetnik.
Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Imao je preko pedeset samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je preko dvadeset vrijednih nagrada za svoj rad.

Živi i radi u Sarajevu.

 

Katalog: 1-20 Zapisi 2019. godina, Akrilik na papiru 55x75cm.