Salem Pezić

Biografija

U likovnim radovima nastojim povezati identitet sa postojećim faktima, stvarati novi svijet baziran na kulturnom naslijeđu koji uključuje i dosta sentimenta, po- etike, osjećaja pripadnosti. Unutrašnje čovjekovo određenje je identitet,
a izvanjsko identifikacija.

Identitet je konstanta ili tradicija konstutivna i on se nikada ne mijenja i nikome ne prilagođava jer se time gubi žiće i biće čovjeka. Znak čovjeka bez identiteta je obična ruševina, bez velike koristi i funkcije. Nastojim pitanje identiteta prikazati na kulturnoj razini pojedinca u vlastitoj sredini. Mnogo raznih vrsta identiteta utječe na formiranje konačnog jedistvenog identiteta, a ovaj rad će istaknuti pitanje identiteta kroz prizmu kulturnih i društvenih odrednica.

Te dvije odrednice uveliko utječu na njegovo oblikovanje, kao i na potencijalno narušavanje. U radu će se prezentovati na koji način kulturno naslijeđe (okolina) utječe na formiranje identiteta i može li se pojedinac tom utjecaju oduprijeti, sukob koji konstantuje vrijednost naslijeđa. Kulturni identitet pokušat će se predstaviti kroz određene segmente kao što je odnos prema strancima, kulturni sudar, kulturni simbol, predrasude i tome slične tematike.

ČUVAR IV,
tuš i pero crtež,
87x41cm, 2022.